Bank Muamalat 1Malaysia

i-Muamalat: Login to our Online Banking

Click on the list below to see our activities in another year:
Date
Title
12 April 2018
THIRD CONSECUTIVE FUND RAISING SUCCESS OF PROJECT AR-RAHN ON IAP BY BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD

Kuala Lumpur, 12 April 2018 – Muamalat Venture Sdn Bhd (“MVSB”), a wholly- owned subsidiary of Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat” or the “Bank”) had successfully launched Project Ar-Rahn 3, its third listing on Investment Account Platform (IAP). Similar to the 2 previous Ar-Rahn listings in 2017 and earlier this year, Project Ar-Rahn 3 is an investment in a share of aggregate capital contribution of MVSB under the Musharakah Joint Venture (Musharakah JV) with Permodalan Kelantan Berhad (“PKB”), in selected branches of Islamic pawn broking (Ar-Rahnu) business activities.

06 April 2018
WAKAF SELANGOR MUAMALAT MENYUMBANG SEBUAH BAS KLINIK BERGERAK KEPADA ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

Kota Kinabalu Sabah, Jumaat 6 April : Wakaf Selangor Muamalat hari ini memberi sumbangan sebuah kenderaan (bas) klinik bergerak kepada Angkatan Tentera Malaysia. Keseluruhan sumbangan berjumlah RM708,080. Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid telah menyerahkan kunci simbolik sumbangan kepada Leftenan Jeneral Dato’ Wira Zaki Haji Mokhtar Panglima Medan Timur Tentera Darat bersama beberapa ahli jawatankuasa yang lain di majlis tersebut. Turut hadir ke majlis tersebut ialah wakil–wakil pengurusan dari Markas Medan Timur Tentera Darat dan juga Ahli Jawatankuasa dari Wakaf Selangor Muamalat.

25 February 2018
WAKAF SELANGOR MUAMALAT MENYUMBANG KEPADA PUSAT DIALISIS AR-RAHMAN, BACHOK, KELANTAN

Klang, Ahad 25 Februari : Wakaf Selangor Muamalat hari ini memberi sumbangan 3 buah mesin dialisis kepada Pusat Dialisis Ar-Rahman, Bachok, Kelantan. Keseluruhan sumbangan berjumlah RM138,330.00. Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf Selangor Muamalat, Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abdul Rahman Arshad telah menyerahkan simbolik sumbangan kepada Y.Bhg Prof. Dr. Harmy Mohamed Yussof, Pengerusi Koperasi Amal Medik bersama beberapa ahli jawatankuasa yang lain. Turut hadir ke majlis tersebut wakil –wakil pengurusan Koperasi Amal Medik dan ahli jawatankuasa Pertubuhan Amal Ibnu Sina (PAPISMA).

02 February 2018
Revision of Base Rate (BR) and Base Financing Rates (BFR)

Kuala Lumpur, February 02, 2018In line with Bank Negara Malaysia’s (“BNM”) recent decision to increase the Overnight Policy Rate (“OPR”) to 3.25%, with effect from 6th February 2018, Bank Muamalat will increase its BR from 3.75% to 3.95% per annum and BFR from 6.75% to 6.95% per annum. This will effectively impact all floating rate financing packages pegged to BR and BFR.

22 January 2018
Bank Muamalat Malaysia Berhad Dilantik Sebagai Ejen Amanah Saham Nasional Berhad

Kuala Lumpur, Isnin, 22 Januari 2018: Permodalan Nasional Berhad (PNB) telah melantik Bank Muamalat Malaysia Berhad sebagai Bank Islam Sepenuhnya menjadi Ejen Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB). Dengan perlantikan ini Bank Muamalat sedia menawarkan jual dan beli unit saham amanah ASNB di semua 63 cawangan Bank Muamalat.

Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Y.Bhg. Tan Sri Abdul Wahid Omar, Pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) hadir ke majlis perasmian. Turut hadir Y.Bhg Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Y.Bhg. Dato’ Abdul Rahman Ahmad, Presiden & Ketua Eksekutif Kumpulan PNB.
17 January 2018
PEMANGKU RAJA KELANTAN BERKENAN MERASMIKAN WAKAF MAIK MUAMALAT (WMM)

Kota Bharu, Rabu 17 Januari: Pemangku Raja Kelantan, Yang Maha Mulia Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra, berkenan merasmikan Wakaf MAIK Muamalat di Hotel Perdana, hari ini.

Majlis pelancaran tersebut dihadiri oleh wakil pengurusan tertinggi Bank Muamalat Malaysia Berhad, Ahli-ahli Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Kelantan (MAIK) dan wakil-wakil Persatuan Perbankan Islam Malaysia (AIBIM).

Turut hadir ke majlis tersebut adalah Dato’ Hj Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Yang Berhormat Mulia Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam  bin Tengku Abdul Aziz, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf MAIK Muamalat bersama ahli-ahli jawatankuasa, wakil badan-badan korporat, dan tetamu jemputan.
15 January 2018
BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD JOINS GLOBAL ALLIANCE FOR BANKING ON VALUES (GABV)

Kuala Lumpur, January15, 2018 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) joined The Global Alliance for Banking on Values (GABV), a network of the world’s leading values-based banks, as one of its newest members.

Bank Muamalat was officially accepted as a member of GABV on 15th November 2017. Signaling a growing appetite for the values-based banking movement, Bank Muamalat has become the first Islamic bank in the world and the first one in Southeast Asean region to be accepted as a member of Global Alliance for Banking in Values (GABV).

Being an Islamic bank, Bank Muamalat believes it carries greater responsibilities to influence a social change and creating values to the people and the planet, over and above its usual profit oriented banking activities.

BACK TO TOP Back to top